Brugs- og monteringsvejledning

Hvad enten man altid ror med en grønlandsk åre eller medbringer en som reservepagaj, giver et Paddle Qoorutit mulighed for at udnytte den grønlandske åre optimalt.
Systemet kan monteres på forskellige måder afhængig af kajakkens dæk-fittings. Alle kajaktyper har forskellig udførelse af dæk-fittings og på nogen kajakker vil det være en god ide at montere et par ekstra dæk-fittings. Systemet fungerer vha. friktion hvorfor alm. glat snor i polyamid (nylon) eller polyester ikke kan anbefales. Den medfølgende snor med flettet friktionsstrømpe sikrer den fornødne friktion.

Image

Efter montering bør længden af snoren justeres så det passer med at åren spændes helt fast når strammerne er ca. 3-5 cm fra ’endestationen’.
Generelt gælder det, at jo fladere dækket er jo bedre fungerer det. Systemet kan monteres både foran og bag cockpittet afhængig af ønske. Foran cockpittet er det meget brugervenligt og bag cockpittet er det mere ’af vejen’.

Hvordan bruges Paddle Qoorutit

På ture i godt vejr kan man roligt sætte sig op på bagdækket, hente frokosten fra lugerne og strække benene lidt uden at skulle på land. I grønlandske kajakker er en paddlefloat, ofte men ikke altid, overflødiggjort af muligheden for at montere åren vinkelret på kajakken som ’støttehjul’.
At entre en kajak ved brug af paddlefloat kan være en krævende opgave i koldt oprørt hav. Det stiller krav til træning, styrke og balancefærdigheder og det er ofte en tidskrævende og kølig oplevelse at puste en paddlefloat op, liggende i vandet. Med en Paddle Qoorutit monteret er såvel entring med som uden paddlefloat betydeligt enklere og frem for alt hurtigere. Åren skubbes ganske enkelt ind under strammerne fra siden, hvorefter strammerne trækkes ud mod siderne af kajakken. Herved ligger åren halt fast og pga. den uskivede åre har kajakken nu fået et ‘støttehjul’. Systemet kan bruges selv med meget kolde fingrer, hvilket er af stor betydning under kolde krævende forhold.

Historisk baggrund

GreenlandPaddle Qoorutit er en moderne udgave af det strammesystem Inuit gennem generationer har anvendt. På fangstkajakker var denne type strammerne almindeligvis udført i ben og remmesæl og havde mange forskellige udformninger. Systemet blev anvendt i et væld af situationer hvor fangeren ønskede ekstra stabilitet til forskellige arbejdsopgaver og hvor det var praktisk at kunne placere åren og have begge hænder fri. Såvel til spisepauser, tisseri og fiskeri, som når fangeren skulle bugseres en sæl ved siden af kajakken, var det praktisk at kunne ’parkere’ åren vha. qoorutit. 

For Inuit var kajakken et mangesidet brugsfartøj der skulle kunne klare alle tænkelige - og utænkelige – situationer man som kajakmand kunne møde. Kajakker blev fx brugt til at fragte personer over elve og søer, hvor de vha. qoorutit kunne fungere som stabile ’fragtpramme’. Således kunne personer sidde eller ligge stabilt på dækket under overfarten. På denne måde kunne to kajakker hurtigt sættes sammen til en ’katamaran’, hvilket var praktisk når man fragtede større dyr, fx isbjørn, hjem til bopladsen. Her var kajakkerne ofte parallelforskudt, hvorved byttet kunne ligge over hhv. for- og agterdæk på de to kajakker, således at det stadig var muligt at ro kajakkerne. På ’moderne’ grønlandske kajakker har systemet været anvendt i årtier og muliggør ofte entring af selv smalle grønlandske kajakker med små cockpits helt uden brug af paddlefloat